Datum: 7.9.2021

V vrtcu se pogosto srečujemo z nalezljivimi boleznimi in zaradi stikov otrok znotraj skupin se ustvarjajo pogoji za širjenje le-teh. Širjenje nalezljivih bolezni vrtec zmanjšuje s higienskim vzdrževanjem prostorov, z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni in upoštevanjem priporočil o ponovni vključitvi otroka v vrtec po preboleli nalezljivi bolezni.

 1. Starše prosimo, da če je otrok odsoten zaradi nalezljive bolezni, o tem obvestijo vrtec.
 2. Če pri otroku v vrtcu opazimo znake bolezni (navedeni v 3. točki) že zjutraj, bo strokovna delavka otroka zavrnila. V kolikor se znaki pojavijo tekom dneva, bodo strokovne delavke poklicale starše.
 3. Ne pripeljite otroka v vrtec, če:
  1. Je imel pretekli dan povišano telesno temperaturo nad 37,5 merjeno pod pazduho,
  2. je imel v zadnjih 48 urah drisko (2 ali večkrat dnevno odvajal tekoče blato) ali je bruhal,
  3. ima izpuščaj z ali brez vročine (razen neinfekcijskih izpuščajev kot so piki insektov, alergijski izpuščaji,…),
  4. ima uši ali garje – otrok sme ponovno v vrtec takoj, ko je uspešno opravljeno razuševanje ali uspešno izveden postopek zdravljenja garij.
  5. V času povečanega širjenja virusa SarS-CoV-2 bodimo pozorni na simptome, ki bi lahko predstavljali covid19. V primeru simptomov kot so zamašen nos, izcedek iz nosu, kašelj, vročina, prebavne težave, … naj starši kontaktirajo otrokovega osebnega zdravnika oz. pediatra.
 4.  Starši naj v primeru bolezni ukrepajo po navodilih izbranega zdravnika. Starši imajo ključno vlogo pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni in okužb v vrtcu.

Skupaj lahko pomembno zmanjšamo širjenje nalezljivih bolezni med predšolskimi otroci in tako prispevamo k zagotavljanju varnega in zdravega okolja.

Zapisala organizatorka ZHR, Tina Grča

(Skupno 525 obiskov, današnjih obiskov 1)