Obvestilo za starše

Osebna urejenost in čistoča otrok ter izpostavljenost cigaretnemu dimu

 

Otroci naj v vrtec prihajajo urejeni, dnevno umiti in v čistih oblačilih, ki so ustrezna glede na letni čas. Kadar je potreba (zlasti v poletnih mesecih), se tudi vsa vrhnja oblačila in ne le spodnje perilo, dnevno preobleče in opere. To je pomembno tako iz zdravstvenega vidika (na oblačilih lahko ostanejo virusi ali bakterije, ko se v skupini pojavljajo nalezljiva obolenja) kot tudi iz higienskega vidika (opazen telesni vonj…). Poleg tega je dnevno preoblačenje pomembno tudi z vidika preventive pred boleznimi, ki jih prenašajo klopi. Klop se namreč lahko skrije v oblačila in se kasneje prisesa na kožo.

Oblačila, ki niso primerna (prevelika, premajhna, umazana ali neprimerna za vremenske razmere) in slaba higiena (opazen telesni vonj, umazani lasje…) so znaki zanemarjanja otroka.

Poleg tega otroci v vrtcu potrebujejo tudi zadostno količino (2 kompleta) ustreznih in čistih oblačil v rezervi, v kolikor jih je treba v vrtcu preobleči (npr. se polijejo ali umažejo pri kosilu…).

V kolikor so otroci v prostoru – tudi v domačem okolju – z osebo, ki kadi, so izpostavljeni tobačnemu dimu, ki ga skupaj z zrakom vdihavajo – v takem primeru so otroci pasivni kadilci. Glede na Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (Uradni list RS, št. 9/17 in 29/17) je kajenje prepovedano v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih ter v vozilih v navzočnosti mladoletnih oseb. Glede na priporočila NIJZ (Poskrbimo za zaščito otrok, družinskih članov in sebe pred pasivnim kajenjem, tudi v prevoznih sredstvih, 2019) varne ravni izpostavljenosti tobačnemu dimu ni, zato je vsaka izpostavljenosti škodljiva za zdravje. Dolgotrajna izpostavljenost škodljivim sestavinam tobačnega dima, lahko tudi pri pasivnem kajenju privede do pojava istih bolezni kot pri kadilcu. Še posebno ranljiva skupina so dojenčki in majhni otroci, saj v primerjavi z ne izpostavljenimi otroci zbolevajo pogosteje. Pri izpostavljenih dojenčkih in majhnih otrocih se pljuča slabše razvijejo, pogosteje zbolijo za bronhitisom ali pljučnico, pogosteje kašljajo in piskajo pri dihanju, imajo hujše in pogostejše napade astme, pogostejša vnetja srednjega ušesa in komplikacije teh vnetij v primerjavi z otroki, ki niso izpostavljeni tobačnemu dimu.

Poleg tega, da se zaradi slabe higiene in izpostavljenosti otroka cigaretnemu dimu, pojavljajo pogostejše težave z zdravjem, pa so ti otroci večkrat tudi tarča vrstnikov, ki jih označujejo z nekom, »ki smrdi« in se izogibajo igri z njimi.

Zato je res pomembno, da starši poskrbite za primerno urejenost in čistočo vaših otrok!

V kolikor so težave finančne narave (denarna stiska), pa vas naprošamo, da stopite v stik z vrtcem (vzgojiteljica vašega otroka, svetovalna služba vrtca) ali s centrom za socialno delo. Skupaj bomo poiskali rešitev za vaše težave in s tem vašim otrokom omogočili lepše in bolj sproščeno otroštvo.

 

Vrtec Kurirček Logatec

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)